Egy kis szakmaiság

Martikán Mihály esküvő, ceremóniamester

Néhány szakmai tanács Ceremóniamester szemmel

 

Mindig szükség van valakire aki irányítja, kézben tartja az eseményeket: vendégként sokszor tapasztaltam olyan esküvőkön, ahol nem volt ceremóniamester, az események rendszerint “széthullottak”, a programok időben elcsúsztak, esetleg elmaradtak.

Fontos, hogy készítsetek részletes forgatókönyvet, de ne akarjátok a nap minden pillanatát percre pontosan megtervezni.

Mindenképpen legyen tervetek rossz idő esetére : gyakran fordul elő, hogy magát a szertartás megálmodjátok egy gyönyörű kinti környezetbe, de az időjárás közbeszól. Mindenképpen legyen a helyszínen egy olyan helység, ahol szükség esetén pl. a polgári szertartást megtarthatjátok.

Az esküvő napján csak Magatokra figyeljetek, az esetleges gondokat, problémákat hagyjátok otthon: olyan hangulatú lesz az esküvőtök amilyen hangulatban Ti magatok vagytok.

Az est folyamán foglalkozzatok vendégeitekkel is, legyen mindenkihez egy-egy kedves szavatok, higgyétek el megéri.
Az esküvő menetében mindig vannak 
hangulati hullámvölgyek– pl. étkezések alatt -ne akarjátok, hogy végig mindenki 100%-on pörögjön.

Ne találjatok ki olyan feladatot, programot amivel nehéz, kellemetlen helyzetbe hozzátok vendégeiteket.

A zenekarok többsége 50-90 perces blokkokat játszik pihenőidővel. Próbáljátok meg úgy összeállítani az est programját, hogy a játékok, vetítések, stb…. a pihenőidőre essenek ha szükségét érzitek.

Fontos a vacsora mennyisége és minősége : vendégeitek nem feltétlenül a finom ízekre fognak emlékezni, viszont ha a vacsora kevés vagy nem megfelelő minőségű az megmarad bennük.

Javaslom, hogy az esküvői torta-amennyiben a konyha hűtőkapacitása megengedi-  már a vacsora délutánján a helyszínre kerüljön. Nem egyszer fordult elő, hogy a finomság csak késve, vagy egyáltalán nem érkezett meg…